nafo
Dari - دری
Bildetema
Lexin-Ordbøker på nett
Flerspråkige Verb
Flerspråklige fortellinger
Matematikk begreper
Veiledning till foreldre
Tospråklige undervisningsopplegg
Tospråklig materiell

Hva er LEXIN?

lexin 1LEXIN er en nettbasert ordbok på forskjellige språk som er laget spesielt for minoritetsspråklige. Følgende informasjon om oppslagsordet finnes i LEXIN:

  • Bøyning

  • Uttale med lyd og transkripsjon

  • Eksempler i konkret og billedlig bruk

  • Temabaserte bildesider med oversettelse på forskjellige språk.

Trykk på bildet for å komme til LEXIN.

Hvorfor bruke LEXIN?

globus språkMed LEXIN har man et verktøy som kan bruke i tospråklig undervisning på forskjellige måter. Samtidig må man oppmerksom på at det finnes mellom 7500 til 10 000 ord, primært substantiver i LEXIN. Ved å bruke Lexin kan læreren støtte ordforrådsutvikling på morsmålet og på andrespråket. Ved å arbeide systematisk med ordforrådsutvikling vil elevene ha større muligheter til å forstå innholdet i fagtekster og andre tekster elevene møter. Det bør arbeides både med fagord og såkalte «gråsoneord» Gråsoneord er ord som opptrer hyppigere i fagtekster enn i tekster som ellers er beregnet for andrespråksbrukere. Ord som «gni» og «avta» er ord som de majoritetsspråklige elevene er kjent med, derfor blir de sjeldent behandlet i opplæringen. Av den grunn representerer slike «gråsoneord» et ekstra problem for minoritetselevene. Gjennom å bruke Lexin kan læreren vise elevene disse ordene, uttale og hvordan de blir brukt i en sammenheng. Læreren kan ved å bruke de ulike språksidene ha et kontrastiv syn på møte med nye ord for eleven. Lexin har også henvisinger til faste uttrykk / idiomer til utvalgte ord. Dette kan brukes til sammenligningsperspektiv på ulike utrykk i de ulike språkene. (se eget opplegg for Idiomer/ fast utrykk)

nafo logo Innholdsansvarlig: Lene Østli , E-post: این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید   - www.morsmal.no