nafo
Bildetema
Lexin-Ordbøker på nett
Flerspråkige Verb
Flerspråklige fortellinger
Matematikk begreper
Tospråklige undervisningsopplegg
Tospråklig materiell
Veiledning till foreldre

Norske og afghanske ungdommer blir kjent gjennom arbeid med eventyr

Matpause kopiRingsaker voksenpedagogisk senter og Brumunddal ungdommskole har i samarbeid med Redd Barn og NAFO startet et spennende inkluderingsprosjekt.

Målet er å skape en arena for samhandling mellom enslige mindreårige asylsøkere og norsk ungdom på tvers av klasser og skoler.

Tyve ungdommer fra disse to skolene har jobbet sammen med lærerne sine; Tone Evensen og Susanne Knutsen, denne høsten med å lage animasjonsfilmer av eventyr. Eventyrene fortelles på dari, pashto, usbekisk og norsk.

Ape2Det var en gang... Yekibud, yekinabud...
Slik starter et eventyr når det fortelles på norsk og dari. Det vet de ungdommene som har vært med på prosjektet. På et fortellerverksted fikk de erfaringer med å fortelle eventyr på ulike måter. Forteller Mehda Zolfaqari, som også er perisk redaktør på Tema Morsmål sine barnehagesider, ledet verkstedet. Det endte med at seks av dem gikk i lydstudio og fortalte to eventyr, enten på dari-norsk, pashto-norsk eller usbekisk-norsk. Eventyrene ble illustret med tegninger og malerier, en aktivitet som var velkjent for noe og en førstegangsopplevelse for andre. Martine Eidissen Nymo fra Kunst- og kultursenteret deltok denne dagen. Les mer på senterets hjemmeside om hennes møte med ungdommene.  


SilhuettAnimasjonsverksted

Denne helgen var det et animasjonsverksted som sto for tur. De tre animatørene Mats Grorud, Robin Jensen og Siri Natvik satte ungdommene i sving på hver sin stasjon. Det ble magisk da utklippede tegninger, plastelina og siluetter på silkepapir ble satt i bevegelse. Scener fra eventyrene ble virkelig levende! Hamar arbeiderblad var også innom animasjonverkstedet, for å bli kjent med arbeidet i prosjektet. Les mer om deres besøk her.


Tre ungdommer tegnerEn morsom måte å bli kjent på

Gjennom å fortelle eventyr, tegne, male og lage animasjonsfilm, har ungdommene tatt ibruk sine erfaringer, sin kreativitet og nysgjerrighet, og sine ulike språk. De forteller om at dette har vært en annerledes og morsom måte å bli kjent på. Det har vært både gøy og lærerrikt å samarbeide på denne måten.

Filmpermiere på Tema Morsmål-konferansen 24.-25.11

Les mer om prosjektet på bloggen til lærer på Ringsaker voksenpedagogisk senter Tone Evensen: Glimt fra et flerspråklig klasserom. Hun kommer sammen med fire av ungdommene til Tema Morsmål-konferasnen i Stavanger 24. - 25. november for å fortelle om prosjektet. Da blir det også premiere på animasjonsfilmene! Følg med på Tema Morsmål og på NAFOs hjemmesider! Det vil komme mer informasjon om prosjektet.

Tre gutter animerer plastelina2

 

Cutout

 

Radyr

 
nafo logo Innholdsansvarlig: Lene Østli , E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.   - www.morsmal.no