nafo
Bildetema
Lexin-Ordbøker på nett
Flerspråkige Verb
Flerspråklige fortellinger
Matematikk begreper
Veiledning till foreldre
Skolekassa
Tospråklige undervisningsopplegg
Lumbrikus
Tospråklig materiell

Godt nytt år til alle som feirer Nowruz!

NowroozTema Morsmål gratulerer alle våre lesere som feirer Nowruz. Nowruz betyr ny dag, og er den tradisjonelle feiringen av et nytt år med utgangspunkt i Iran. Det persiske nyttåret feires årlig 20./21. mars, og markerer også begynnelsen på våren.

Dagen har vært feiret i over 3000 år på Balkan, i Sentral-Asia, og i Midtøsten. Nå feires Nowruz blant annet av alle folkegrupper i Iran, Afghanistan og av alle kurdere i hele verden. I år begynner Nowruz tirsdag 20. mars 2018, og det nye året er 1397 i Iran.

 

Hvordan feires nowruz

Markeringen av dagen varierer fra sted til sted. I Iran hopper noen over bål, andre tenner lys utenfor husdørene sine - som en markering av at lysere tider kommer. Det å hoppe over flammer symboliserer at man bytter bort sykdom med helse. Tradisjonelle leker som hesteveddeløp eller bryting praktiseres i Kirgisistan. Sang og dans er felles i nesten alle regionene. Barn har en sentral plass i markeringen, og dekorerer blant annet kokte egg.

 

Nyttårsbordet - fullt av symbolikk

Dagen før nyttårsaften pyntes nyttårsbordet med syv skåler med innhold som begynner på S, bl.a.: Senjed – en type søtlig frukt som minner om dadler og vokser i ørkenen under vanskelige forhold. Den symboliserer tålmodighet. Sib – et rødt eple som symboliserer glede. Sonbol – hyasinter som symboliserer skjønnhet. Sekkeh – mynter som symboliserer kampen mot fattigdom, og serkeh – eddiksyre, som symboliserer livets bevegelse og flyt.


Sentralt på bordet er dessuten en skål med en levende gullfisk. Fisken sies å slutte å svømme akkurat idet det nye året begynner. Andre elementer på et nyttårsbord er et speil - et symbol for renhet, malte egg, kaker og nøtter - harde utenpå og myke inni slik menneskene ofte må være, og en hellig skrift. I dagens Iran er det ofte Koranen, men det kan også være andre skrifter som f.eks. poeten Hafez eller Firdausi's Shahname, som også kalles Kongeboken.

 

Nowruz - en tid for familie og venner
Man samles ofte hos de eldste i familien og spiser fisk med ris som er blandet med dill, persille, gressløk og fersk hvitløk. Noen leser dikt av Hafez, og man gir hverandre gaver. Det er en skikk at man besøker alle slektninger og venner i løpet av de tretten dagene nyttårsfeiringen varer, de eldste først, senere de yngre. Det er en sosial tid fylt av glede og forventning! På den trettende dagen knytter ugifte ungdommer gresstrå i håp om å bli gift neste år. Etter tradisjonen spiser man grønne salatblader den siste dagen i Nowruz-feiringen, med ønske om et friskt og fornyende nytt år!

 

En tradisjonell feiring - en offisiell FN-dag

Nowruz er ikke en religiøs, men en tradisjonelt feiring av det nye året. Nowruz står allerede på UNESCOs immaterielle verdensarvliste. Nå har FNs generalforsamling vedtatt å gjøre datoen for Nowruz til en offisiell FN-dag.

 

Kilder

FN-sambandet

Bergen offentlige bibliotek

Norouz i Wikipedia

nafo logo Innholdsansvarlig: Lene Østli , E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.   - www.morsmal.no