nafo
Bildetema
Lexin-Ordbøker på nett
Flerspråkige Verb
Flerspråklige fortellinger
Matematikk begreper
Veiledning till foreldre
Skolekassa
Tospråklige undervisningsopplegg
Lumbrikus
Tospråklig materiell

strokeVi har tidligere skrevet om forskning fra India som viser at tospråklighet forsinker debutalder for demens. Det samme forskerteamet har nå lagt fram resultater som viser at mennesker som snakker flere språk har større sjanser til å beholde sine kognitive funksjoner etter slag, sammenlignet med de som bare snakker ett språk. Forskerne fant at ca. 40% av de tospråklige pasientene hadde normal mental funksjon etter hjerneslag, mens dette kun gjaldt 20% av enspråklige pasientene. Undersøkelsen er publisert i det amerikanske hjerteforeningstidsskriftet Stroke.

Young boy readingKan det å lese på ett språk hjelpe barn å lære å lese på et annet språk? Svaret er definitivt "ja" når barn skal lære å lese på to språk med liknende skriftsystemer, for eksempel norsk og engelsk. Men hva om de to skriftsystemene barn skal lære å lese på er veldig forskjellige fra hverandre, som for eksempel engelsk og kinesisk? Er tospråklighet fortsatt en fordel? - eller kan kjennskap til ett språk faktisk være en hindring i å lære å lese på et annet, veldig forskjellig språk?

Les mer

BrainLanguageForskere fra Northwestern University og University of Houston i USA fant i en fersk studie at tospråklige personer faktisk kan sortere informasjon mer effektivt enn enspråklige. De fant at folk som snakker mer enn ett språk er relativt flinkere til å filtrere ut unødvendige ord enn enspråklige. Forskerne studerte 17 spansk-engelsk tospråklige og 18 enspråklige. Som et eksempel fikk deltakerne høre det engelske ordet “cloud”.

Les mer

Monica Knoph UiONår man får afasi etter et hjerneslag, er det viktig å teste på alle språk pasienten kan og ikke bare norsk. Vi vet at ulike språk kan være skadet på ulike måter etter hjerneslag. Derfor er det viktig å teste alle språkene man behersker, sier logoped og doktorgradsstipendiat Monica Knoph ved MultiLing, senter for flerspråklighet ved Universitetet i Oslo.

Flere får anbefalt av helsepersonell å unngå å snakke sitt morsmål fordi det kan virke negativt inn på utviklingen av norsk etter et slag. Tidligere forskning har vist at dette er feil. Slike anbefalinger bør ikke gis.

Les mer

hjernen-demens2Det har lenge vært kjent gjennom forskning at det å drive med mentalt stimulerende aktiviteter, både i arbeid og i fritiden, forsinker debutalder for aldersdemens. Men så i 2004 og 2006 fikk vi oppsiktsvekkende resultater fra forskning foretatt i Toronto i Canada som viste at også livslang tospråklighet forsinker debutalder for aldersdemens.

Les mer

nafo logo Innholdsansvarlig: Lene Østli , E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.   - www.morsmal.no