nafo
Bildetema
Lexin-Ordbøker på nett
Flerspråkige Verb
Flerspråklige fortellinger
Matematikk begreper
Veiledning till foreldre
Skolekassa
Tospråklige undervisningsopplegg
Lumbrikus
Tospråklig materiell

Hjernen vokser ved rask tilegnelse av andrespråk

HippocampusVed Forsvarets tolkeskole i Sverige lærer unge språkbegavede rekrutter et nytt språk i rasende tempo – fra å være helt blank i for eksempel russisk, dari eller arabisk, lærer de å snakke språket flytende i løpet av 13 måneder. Det forventes at de skal lære alt fra 300 til 500 nye ord hver uke, noe som fører til de studerer språket fra morgen til kveld, i ukedagene og i helgene.

En gruppe forskere fra Lunds universitet og Umeå Centre for Functional Brain Imaging har foretatt en undersøkelse på 14 av rekruttene for å se om det hadde skjedd forandringer i hjernens språkområder i løpet av studietiden. Rekruttene ble sammenlignet med en gruppe studenter som studerte medisin og psykologi ved Umeå universitet. Disse studentene var like hardtarbeidende som rekruttene, men de lærte ikke språk.

Det ble foretatt en skanning av hjernen hos begge grupper før og etter en 3-måneders periode med intensiv opplæring. Resultatene viste at mens kontrollgruppens hjernestruktur forble uforandret, utviklet spesifikke deler av hjernen hos språkstudentene. De hjernedelene som økte i størrelsen var hippocampus og tre områder av hjernebarken.

Forskerne hevder at ved rask tilegnelsen av et nytt ordforråd spiller muligens hippocampus en avgjørende rolle i å binde begrepenes mening med bestemte lyder. Dessuten hevder de at enkelte områder av hjernebarken vokser fordi de er involvert i planlegging og kontroll av prosessen med artikulering av nye lyder.

Les mer om forskningen på svensk her

Les mer om forskningen på engelsk i fagtidskriftet ScienceDirect  her.

nafo logo Innholdsansvarlig: Lene Østli , E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.   - www.morsmal.no