nafo
Bildetema
Lexin-Ordbøker på nett
Flerspråkige Verb
Matematikk begreper
Flerspråklige fortellinger
Tospråklig materiell
Tospråklige undervisningsopplegg

Bødø 10 år artikkelForfatteren Khaled Hosseini har skrevet så fint: «Dersom kultur var et hus, så var språk nøkkelen til inngangsdøren og alle rommene i huset».
De tospråklige lærerne i Bodø kommune blir ofte kalt for «gullnøkler» p.g.a. den jobben de gjør med våre flerspråklige elever. De åpner mange små og store dører for våre om lag 300 elever som har særskilt språkopplæring i kommunen.

Les mer

Artikkelbilde ÅlesundSærskilt språkopplæring innebærer tospråklig fagopplæring. I Ålesund kommune er det lagt til rette for at elever som har behov for det, får slik undervisning. Dette året er det ansatt 27 tospråklige lærere som underviser på 26 språk. De tospråklige lærerne underviser i ulike fag og hjelper elevene med ord - og begrepsforståelse. På den måten får flerspråklige elever et bedre utbytte av fagopplæringen. De tospråklige lærerne bidrar i tillegg til god kommunikasjonen og et godt samarbeid mellom skole og hjem, sier Judith Damm, koordinator for de tospråklige lærerne i kommunen. Les mer om Ålesund her og her. Les om særskilt språkopplæring her

 

 

redaksjonsarbeidRedaktørene på Tema Morsmål er samlet til en todagers workshop for å arbeide med flerspråklige ressurser for både barnehager og skoler. Stor arbeidsinnsats og stort engasjement fra de dyktige redaktørene innebærer at flere flerspråklige ressurser snart kan legges ut.

Samarbeid med kommuner

NAFO og Tema Morsmål setter stor pris på samarbeidet vi har med Asker, Bergen, Larvik, Porsgrunn, Sandnes og Trondheim. Kommunene legger til rette for at vi kan ha redaktører i elleve språk. Redaktørene utarbeider

Les mer

Artikkelbilde om tosp lærere FBU og peorsgrunnNAFO samarbeider med mange kommuner. Tema Morsmål har blant annet språkredaksjoner både i Sandnes og Porsgrunn, samt at begge kommunene er representert i NAFOs kommunale skoleeiernettverk. Gjennom disse nettverkene åpnes det mulighet for samarbeid på tvers av fylkesgrenser. Nylig fikk Tospråklig avdeling ved Porsgrunn Voksenopplæringssenter besøk av Flerspråklig senter for Barn og Unge (FBU) i Sandnes.

Les mer

Bergen veilederBergen kommune har i mange år jobbet systematisk med å styrke barnehageansattes kompetanse når det gjelder barnehagens språkmiljø. Arbeidet har nå munnet ut i en veileder for arbeid med språkmiljø og språkstimulering, for både ett- og flerspråklige barn i barnehagen.

Med utgangspunktet i nasjonale føringer for å bedre språkforståelsen blant minoritetsspråklige barn i førskolealder etablerte kommunen i 2008 prosjektet «Bergen språkstimuleringsprogram». Florentino Bulnes i Fagavdeling for barnehage og skole (Befo) var pådriver i dette arbeidet.

Les mer

Film morsmal Dette spørsmålet ble stilt forsamlingen på Tema Morsmål sin nasjonale konferanse i 2014. Vi spurte flere av deltagerne om hva morsmålet betyr for dem. Deres spontane svar har vi samlet til en liten film.

Svarene sier noe om hvor sterkt morsmålet knyttes til hvem vi er og til hvordan vi opplever oss selv. Klikk her eller på bildet for å se filmen.

nafo logo Innholdsansvarlig: Lene Østli , E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.   - www.morsmal.no