nafo
Bildetema
Lexin-Ordbøker på nett
Flerspråkige Verb
Flerspråklige fortellinger
Matematikk begreper
Veiledning till foreldre
Skolekassa
Tospråklige undervisningsopplegg
NAFOs filmer
Lumbrikus

Det var en gang en gammel dame som hadde en datter som var gift og bodde nå på den andre siden av skogen. En dag begynte hun å savne dattera veldig og bestemte seg for å besøke dattera. Da måtte hun krysse den store farlige skogen Hun gjorde i stand en skreppe med matpakke og la av gårde.

Da hun hadde gått en liten stund traff hun på en stor farlig ulv. Ulven så på den gamle damen, tok frem klørne og sa:

- Nam nam, for et deilig måltid. Jeg har ikke har ikke på to dager.

Gamle dama ble veldig redd redd, men så tok hun seg sammen og sa:

-     Hei, hei Herr Ulv, Jeg er da ikke noe deilig måltid. Se hvor tynn og mager, se hvor jeg er. La meg dra på besøk til min datter. Der skal jeg spise kyllinggryten Fesenjan, auberginegryte og ris og bli fet. Også kommer jeg tilbake så du kan du spise meg opp. Dette gikk ulven med på.

Den gamle damen fortsatte, og plutselig ble hun stoppet av en svær farlig tiger som hoppet ned fra treet o rett foran henne. Tigeren rullet tunga rundt leppene og sa:

-         Nam nam, for et deilig måltid!

Dama som var redd, prøvde å være rolig og sa til tigeren:

-     Jeg er ingen mat for deg, jeg som ikke har noe kjøtt på kroppen, bare hud og ben. La meg dra på besøk til min datter. Der skal jeg spise meg fet på Fesenjan kyllingsgryte, auberginegryte og ris. Også kommer jeg tilbake så du kan spise meg.

Tigeren gikk med på det og ba henne skynde seg tilbake fordi han var veldig sulten.

Den gamle damen fortsatte å gå. Plutselig var det en svær, farlig løve som brølte så høyt foran ansiktet hennes slik at den gamle damen stivnet til. Løven gapet opp for å spise henne opp. Men da sa damen:

-     Vent! Det er en ære for meg å bli spist av løven - skogens konge! Men kongen fortjener et bedre måltid enn en tynn og mager dame som meg. La meg dra på besøk til min datter, og spise meg fet på Fesenjan, auberginegryte og ris. Også kommer jeg tilbake så du kan spise meg.

Og løven som syntes dette var en god ide lovte å vente til hun er tilbake.

Om kvelden ankom hun endelig huset til sin datter. Dattera ble så glad av å se sin mor og lagde masse god mat til henne. Den gamle damen ble der i noen dager. Også kom dagen hun skulle ta farvel og da fortalte hun dattera om hva som hadde skjedd på veien og om alle de farlige dyrene som ventet på å spise henne opp.  Sammen satt de seg ned og tenkte. Plutselig kom de på en ide:

De dro til bazaren og kjøpte seg et stort gresskar. De tok gresskaret med seg hjem, skar av toppen og tømte ut innholdet. Også tok den gamle damen skreppen sin og hoppet inni gresskaret. Dattera la på lokket, og sydde sammen lokket. Og sammen med mannen sin rullet de gresskaret mot skogen.

Gresskaret rullet og rullet helt til den nådde frem til løven. Løven stoppet gresskarret med labbene sine og sa:

-     Du rullende gresskar, har du sett en gammel fet dame med bolleskinn på din vei?

Gamle damen inni gresskaret svarte med en skjelvende stemme:

-       Walla jeg har ikke sett henne, jeg sverger jeg har ikke sett henne, rull meg, trill meg, la meg gå.

Og løven sparket og rullet gresskaret av sted.

Gresskaret rullet og rullet helt til den ble stoppet av tigeren.  Tigeren sa:

-     Du rullende gresskar, har du sett en gammel fet dame med bolleskinn på din vei?

-     Walla jeg har ikke sett henne, jeg sverger jeg har ikke sett henne, rull meg, trill meg, la meg gå, svarte gamle damen med en skjelvende stemme inni gresskaret.

Og tigeren rullet gresskaret av sted.

Det rullet og rullet helt til den kom til ulven.  Ulven stoppet gresskaret med den ene foten sin og spurte

-     Du rullende gresskar, har du sett en gammel fet dame med bolleskinn på din vei?

-     Walla jeg har ikke sett henne, jeg sverger jeg har ikke sett henne, rull meg, trill meg, la meg gå, for jeg har så mye å gjøre, svarte ”gresskaret”.  

Men ulven kjente igjen stemmen til dama. Da tok han ut klørne sine og rev i stykker tråden som gresskaret og lokket var sydd sammen med. Også hoppet ulven inni gresskaret for å spise opp den gamle damen. Men gamle damen hadde husket på å lage et lokk på den andre siden av gresskaret. Hun åpnet lokket på den andre siden løp ut og la på lokket. Også skyndte hun seg til den andre siden av gresskaret og la på det la på det første lokket også. Nå var ulven innestengt i gresskaret. Og gamle damen som nå hadde spist seg fet og sterk, samlet sammen all muskelkraft og trillet av sted gresskaret med ulven inni. Gresskaret falt i en dyp mørk dal. Også drog hun hjem.

Snipp snapp snute. 

JourneyThroughIslamicArtEn reise gjennom islamsk kunst

Gjennom denne boken får vi en rikt illustrert reise gjennom kunst, arkitektur, vitenskap og teknikk som har sprunget ut av islamsk rike kulturarv gjennom tidene. Boken finnes i tospråklige utgaver på norsk sammen med arabisk, kurdisk sorani, persisk, somali og urdu. Lytt til boken på persisk

این کتاب تصویری ما را به سفری پر ماجرا به دنیای علم و هنر اسلامی می برد. کتاب ما را با دانشهایی چون هنر، معماری و فن که از فرهنگ اسلامی سرچشمه گرفته است آشنا می کند. به متن این کتاب به طریق صوتی گوش بدهید.

Hvem bestemmerHvem bestemmer?

Hvem bestemmer er en liten bok for de minste barna om et evig aktuelt tema med utgangspunkt i hverdagslige situasjoner i barns liv. Hvem bestemmer hva man skal gjøre? Hva skal man gjøre når noen slår seg? Lytt til boken på persisk på persisk.

 

 «چه کسی تصمیم می گیرد» کتابی است کوچک، برای بچه های کوچک در باره یک  موضوع مهم در زندگی روزمرّه آنها: اینکه چه کسی تصمیم میگیرد که آدم باید چه  کارانجام بدهد؟ و مثلاً اگر یکی بخورد زمین باید چه کار کند؟

 به متن این کتاب به طریق صوتی به فارسی گوش بدهید.

Den andre mammaDen andre mammaen

Shirin går i en barnehage i Sverige. En dag skal alle i barnehagen på en utflukt til havet. Både  Shirins mor og lillesøster Nina skal være med. Shirin har ikke så lyst til at moren skal være med. Hør hvordan det går med Shirin, Nina og moren deres, på persisk

 

شیرین در سوید زندگی میکند و آنجا به مهد کودک میرود. یک روز قرار می شود که همه بچه های مهد کودک دست جمعی بروند گردش به دریا. قرار می شود که مادر شیرین و خاهر کوچکش هم در این گردش شرکت کنند. امّا شیرین دوست ندارد که مادرش با آنها به گردش بیاید. میخوهی بدانی که چه میشود؟ پس به متن کتاب به طریق صوتی گوش بده.

tutu tant kotla

  Tutu og tante Kotla

Dette er historien om Tutu. Han er postbud, men synes det er en kjedelig jobb. Så møter han tante Kotla. Hun byr på boller og så begynner de å prate. Hør hva som skjer, på persisk

 

این داستان زندگی توتو هست. او یک پستچی هست، ولی به نظرش کارش خیلی بی مزه است. آن وقط با خاله کُتلا آشنا می شود. خاله کُتلا به توتو کلوچه می دهد و آنها شروع می کنند با هم صحبت کردن. میخواهی بدانی که چه میشود؟ پس به متن کتاب به طریق صوتی گوش بده.  


 

 

مقالات دیگر...

  • 1
  • 2
nafo logo Innholdsansvarlig: Lene Østli , E-post: این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید   - www.morsmal.no