nafo
Bildetema
Lexin-Ordbøker på nett
Flerspråkige Verb
Flerspråklige fortellinger
Matematikk begreper
Veiledning till foreldre
Skolekassa
Tospråklige undervisningsopplegg
Lumbrikus
NAFOs filmer

seminarAkhenIran er et flerspårklig land, med mange ulike språk og diverse dialekter. Det offiseielle språket er persisk og all opplæring på skolen skjer bare på det språket. Dette er ikke noe nytt i dagens Iran, det var slik også før revolusjonen i 1978. De  to største minoritetsspråkene er azari (tyrkisk) og kurdisk. Ingen barn har hatt rett til morsmålopplæring, verken før revolusjoen eller nå. All opplæing skjer på persisk, og dette språket er obligatorisk gjennom hele opplæringen over hele landet.

Les mer

Velkommen til den tigrinja siden på Tema Morsmål

Nå finnes også siden Tema Morsmål på tigrinja. Tema morsmål er veldig viktig og nyttig for både foreldre og elever med tospråklig bakgrunn.

ናብዚናይትግሪኛገጽቴማሙሽሞልመርሓባንብለኩም

ካብ ሕጂ ጀሚሩ ወብሳይት ቴማ ሙሽሞል ናይ ትግርኛ ገጽ ኣዳልዩ ኣሎ። ቴማ ሙሽሞል ነቶም ካልእ ቋንቋ ዘለዎም ወለዲን ተምሃሮን ኣዝዩ ኣገዳሲን ጠቓሚን እዩ።

LLSI Lillehammer kommune har vi fått en tradisjon for å ha foreldremøte for alle førsteklasseforeldre med flerspråklig bakgrunn før skolestart. Dette er etsamarbeid mellom skolekontoret i kommunene og Lillehammer Læringssenter. På Lillehammer Læringssenter er det avd. for tospråklig fagopplæring som har ansvaret. Vi gjør det slik at de tospråklige lærerne gir informasjon på morsmålet til sin foreldregruppe. De tospråklige lærerne har jobbet ut temaer som er viktige for foreldre med barn i grunnskolen å vite noe om. Det er også representanter fra grunnskolene i Lillehammer til stede.Tilbakemeldingen fra både foreldre og skole er veldig positive.

Les mer

mor datter skriver pa tavlaI de siste ukene har det foregått en debatt i flere medier om tospråklige barn og elever. Aftenposten har skrevet om at 7 av 10 elever med norskpakistansk bakgrunn må ha «ekstra språkhjelp» og baserte seg blant annet på forskning gjort av spesialpedagogene Lervåg og Lervåg-Melby.

Jan Bøhler, leder for Oslo Arbeiderparti, gikk da ut og oppfordret minoritetsforeldre til å snakke norsk med sine barn hjemme. Sunil Loona, seniorrådgiver på NAFO, mente derimot at foreldrene bør snakke det språket de behersker best med sine barn. Les om debatten på NRK Østlandssendingen her.

Så skrev språkforskere fra MultiLing Senter for flerspråklighet, Universitetet i Oslo følgende i Aftenposten den 3. desember: «Basert på de siste dagers mediedebatt er det lett å få inntrykk av at tospråklighet er vanskelig, skadelig og til hinder for å lære norsk på skolen. Men det stemmer ikke.» Les deres artikkel i Aftenposten her.

 

nafo logo Innholdsansvarlig: Lene Østli , E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.   - www.morsmal.no