Mobile menu

Bildetema

Bildetema

Ordbøker på nett

LEXIN

Skolekassa

Skolekassa

Lumbrikus

Lumbrikus

Flerspråklige Verb

Flerspråklige verb

Flerspråklige fortellinger

Flerspråklige fortellinger

Flerspråklige fagressurser

Flerspråklige fagressurser

Flerspråklig matematikk

Flerspråklig matematikk

Flerspråklig materiell

Flerspråklig materiell

Invitasjon til foreldremøter på flere språk

Fem voksne mennesker står rundt et bord. De har et møte.Bilde: Pixabay
Foreldremøter er en viktig arena for samarbeid med foresatte i barnehage og skole. Da er det viktig at barnehagen og skolen legger til rette for at flest mulig foresatte møter på disse møtene. Det å få en invitasjon på et språk du behersker, oppleves som kjent og trygt. Dette bidrar til et likeverdig  samarbeid. 

 

Les mer

Informasjon om norsk grunnskole

En jente som leier faren sin på vei til skolen Foto: Shutterstock.comPå oppdrag fra Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG) har NAFO utviklet informasjon om norsk grunnskole. Materiellet  finnes på 10 språk i tillegg til norsk bokmål, og kan brukes som støtte i hjem-skolesamarbeidet. Informasjonen finnes som tekst og lyd.  Det er også mulig å laste ned innholdet som et hefte i PDF-format. Lydfiler på dari er ikke produsert på grunn av smittesituasjonen. Så snart vi får mulighet, vil vi produsere lydfiler på dari også.

Les mer

Nettvett på flere språk

Skjermbilde av nettsiden barnevakten.no som viser artikler på flere språkSkjermbilde av nettsiden barnevakten.no som viser artikler på flere språkBarnevakten er en fri og selvstendig ideell stiftelse som formidler fakta og råd om barn, unge og medier.  Målgruppen er foreldre, barn og unge og lærere og andre voksne som jobber med og for barn og unge. Barnevaktens visjon er at barn og unge skal bruke mediene på en trygg og bevisst måte. De tilbyr:

Les mer

Om det norske utdanningssystemet på flere språk

Abstrakt bilde som illustrerer to barn og ikoner assosiert med skoleBildet er tatt av Harish Sharma fra PixabayPå Utdanning.no kan du lese og lære om det norske utdanningssystemet. Der finner du generell informasjon både om grunnskole, videregående skole og videre utdanning. I tillegg er det nyttig informasjon om særskilt språkopplæring for elever som ikke har norsk som morsmål. En grafisk modell gir oversikt over de ulike utdanningsnivåene. Informasjonen finnes på 16 språk. 

Trykk her for å komme til lenken

Barn i flerspråklige familier

Bilde av en dame som holder et barn i armen, mens hun hjelper et annet på en sklieFoto: Marte Garmann for NAFO
Informasjonsheftet belyser 10 spørsmål som foreldre ofte stiller om barnas flerspråklige utvikling skriftlig og med lyd på 20 språk. I tillegg til å rette seg mot foreldre, er heftet svært aktuelt for ansatte i barnehager og skoler og på helsestasjoner.

Les mer

Hvordan bruke LEXIN- ordbøkene?

 

Les mer

Plakat - Kle barna riktig i vinterkulda på flere språk

Illustrasjon av rett påkledning med arabisk forklaring
Plakat: Familiehuset
Familiehuset i bydel Gamle Oslo har oversatt gode råd om hvordan man kan kle barna riktig i kulden på ulike språk. Foreldre kan lese de gode rådene på sitt eget morsmål. Disse plakatene er fine å henge opp i barnehagen, på skolen eller å dele ut til foreldre.

 

Tema Morsmål har oversatt plakatene til flere språk med tillatelse fra Familiehuset. Klikk på det språket du ønsker plakaten på.

Les mer

Informasjon om ekskursjoner og leirskole

Animert tegning av barn som sitter på svaberg ved vannet
Illustrasjon: Redant
Mange foreldre kan synes det er uvant og fremmed at grunnskolen også innebærer ekskursjoner og overnattingsturer.

Utdanningsdirektoratet har laget filmen «På tur» og NAFO har utarbeidet en brosjyre. Begge deler er oversatt til flere språk. Materiellet er laget for å informere og motivere foreldre til å la deres barn delta på turer og leirskole.

 

Les mer

Foreldre forteller om barnehage

Horten kommune ønsker at flere barn med minoritetsbakgrunn begynner i barnehage.  De har laget en film der foreldre forteller på sine morsmål om alt det barna deres får oppleve ved å gå i barnehage. Filmen er tekstet på norsk. Trykk på bildet for å se filmen.  Les mer om rekruttering til barnehage i Horten kommune. 

Informasjon til elever og foreldre om skolemiljø på flere språk

Tegning av barn i en skolegård
Bilde: udir.no
Skolene har en plikt til å informere om rettigheter om skolemiljø. For å hjelpe med å formidle regelverket, har Utdanningsdirektortatet laget et skriv som kan deles ut, en presentasjon som kan vises på foreldremøter og en plakat dere kan henge opp på skolen. Det er også laget informasjon om skolemiljø på flere språk. Trykk på bildet eller lenken under for å komme til siden.

 

lenke til udir.no Informasjon om skolemiljø på flere språk på udir.no

Forberedelsesark til utviklingssamtale på flere språk

Forberedelsesark hjemme til utviklingssamtaleSkjermbilde fra Senter for flerspråklige barn og ungeForeldre, elever og lærer møtes til utviklingssamtaler høst og vår. Tema Morsmåls samarbeidspartner FBU i Sandnes har oversatt et forberedelsesark til utviklingssamtaler på flere språk. På den måten kan  minoritetsspråklige foreldre og elever forberede seg på samtalen på eget morsmål når det er nødvendig. FBU har tatt utgangspunkt i et ark som er i bruk på Porsholen skole. Lærere ved FBU har oversatt til flere språk som er aktuelle ved skolene i Sandnes.

Les mer

Hjelp ditt barn med lesing, skriving og matematikk- foreldrehefter

Foto av en mor som hjelper sin datter Bildet er tatt av Juuucy fra PixabayHeftene er laget av Department of Education and Early Childhood Development i Victoria, Australia. Heftene gir tips og idéer til hvordan foreldre kan støtte sine barns utvikling i lesing, skriving og matematikk. De finnes på 22 språk i tillegg til norsk. NAFO har oversatt de engelske heftene til norsk og tipasset til norske forhold. Når foreldre leser heftene på sine ulike morsmål, kan de også tilpasse idéene og aktivitetene til norske forhold.

Les mer

NAFO, Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring Innholdsansvarlig: Lene Østli , E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.   - www.morsmal.no