Mobile menu

Bildetema

Bildetema

Ordbøker på nett

LEXIN

Skolekassa

Skolekassa

Lumbrikus

Lumbrikus

Flerspråklige Verb

Flerspråklige verb

Flerspråklige fortellinger

Flerspråklige fortellinger

Flerspråklige fagressurser

Flerspråklige fagressurser

Flerspråklig matematikk

Flerspråklig matematikk

Flerspråklig materiell

Flerspråklig materiell

Aktiviteter i forbindelse med Morsmålsdagen

Veilederkorpset i Stavanger har i oppgave å veilede skolene og barnehagene i kommunen i spørsmål rundt minoritetsfeltet. I forbindelse med markeringen av Morsmålsdagen 2021 lot de seg inspirere av bokpakkene det flerspråklige biblioteket sendte ut der en temapakke handler om Nasreddin Hodja. 

Les mer

Tips og ideer til markering av morsmålsdagen

 

Tegning av en slange  Kan du lese polsk? Prøv!I barnehager og skoler er det flere måter å markere Den Internasjonale morsmålsdagen på. Det er ikke året for store forsamlinger i år. Morsmålsdagen kan fint markeres i små grupper i klasserommet eller planlegge for digitale samllinger med flere deltakere. Nedenfor finner du tips og ideer til hvordan din barnehage eller skole kan gjøre.

Les mer

Glimt fra Morsmålsdagen 2020

Bilde av mange mennesker i en gymsal FOTO: Hareid komune Morsmålsdagen 2020 ble markert i mange kommuner og virksomheter. NAFO synes det er kjempeflott at stadig flere barnehager, skoler og kommuner markerer det språklige mangfoldet på denne dagen. Les mer om hvordan  Porsgrunn kommune, Hareid kommune og Johannes Læringssenter i Stavanger markerte dagen. 

Les mer

Hva betyr morsmål for deg?

"Hva betyr morsmål for deg?". Dette spørsmålet stilte vi flere av deltakerne på Tema Morsmål sin nasjonale konferanse i 2013. Deres spontane svar har vi samlet til en liten film.

Svarene sier noe om hvor sterkt morsmålet knyttes til hvem vi er og til hvordan vi opplever oss selv. 

Sandnes kommune markerer Morsmålsdagen 2019

morsmålsdagen sandnes apervika 2Foto: FBU SandnesFlere virksomheter i Sandnes kommune markerte Morsmålsdagen på ulike måter. Det var aktivteter både i barnehagene, på skolene og for de ansatte ved FBU- Senter for flerspråklige barn og unge. Les mer og bli inspirert til neste års feiring av det språklige mangfoldet.

Les mer

Ålesund kommune markerer Morsmålsdagen 2019

Mange barn samlet på et bibliotekÅlesund kommune feiret Den internasjonale morsmålsdagen 21. februar med blant annet åpent klasserom og smak av verden hos Ålesund voksenopplæringssenter, og språkbord og språkverksted på bibliotekene. Les mer og bli inspireret til hvordan din kommune kan markere dagen i 2020. 

Les mer

Morsmålsuka i Porsgrunn 2019.

Foto av 3 personer som dramatiserer et eventyrI Porsgrunn kommune har det blitt tradisjon for å arrangere en morsmålsuke i uke 9 hvert år. Da markeres Morsmålsdagen i barnehager og på skoler. I år reiste Tospråklig avdeling i kommunen rundt til barnehagene med en forestilling.

Les mer

Markering av Morsmålsdagen 2019 - Larvik kommune

En dame med bowlerhatt mellom to bokreoler på biblioteketFoto: NAFO- Skinnvotten framført av René Beathe HansenFlere kommuner markerer den internasjonale morsmålsdagen. NAFO besøkte Larvik kommune og deltok på et flott arrangement på biblioteket.

Barnehagene i Larvik ble invitert til en markering av den internasjonale morsmålsdagen. Arrangementet var et samarbeid mellom barnehageadministrasjonen, tospråklig assistanse, kulturskolen og biblioteket. Les mer og se film fra markeringen.

Les mer

Morsmålsdagen på Birkelid læringssenter

en lærer hjelper to studenter i klasserommet Birkelid læringssenter er en voksenopplæring som ligger i Songdalen kommune, like utenfor Kristiansand. Skolen har rundt 130 elever og de representerer et stort språklig mangfold. I forbindelse med morsmålsdagen ønsket skolen å feire dette mangfoldet ved å invitere til åpent hus. Den 21. februar var midt i vinterferien, men det var ingen grunn til ikke å markere morsmålsdagen, den ble feiret 1. mars.

Les mer

Morsmålsdagen på Veitvet skole i Oslo 2018

Bilde av skjerm som viser mange språk Foto av NAFO: Veitvet skole 2018På Veitvet skole kan mer enn halvparten av de 620 elevene tre språk eller flere. Denne ressursen, det språklige mangfoldet, ønsker skolen både å synliggjøre og verdsette. Onsdag 28. mars feiret Veitvet den internasjonale morsmålsdagen og NAFO fikk gleden av å være til stede.  I løpet av dagen skjedde det mye spennende på alle trinn. Blant annet var det kahoot om språk i klasserommene og det ble holdt tre samlinger for alle elevene fra 1. trinn til 10. trinn. På fellessamlingene ble "Ansa og Bansa" vist med urdu og norsk tale, vi så video med sang på tjue ulike språk, og ikke minst ble det vist film om språkrikdommen ved Veitvet skole.

 

Markering av morsmålsdagen i Porsgrunn kommune 2016

Bilde av en utstilling med mange plakater Foto: Porsgrunn voksenopplæring I Porsgrunn kommune ble den internasjonale morsmålsdagen markert på det lokalet biblioteket i hele uke ni. NAFO hadde gleden av å overvære den første dagen i den fem dager lange markeringen. Nærmere femti barn fra tre ulike barnehager var tilstede denne dagen. Dagen startet med at barna og de voksne sammen reflekterte over hva et morsmål egentlig er, og om det er mulig å ha flere morsmål. Barna hadde mange refleksjoner rundt tema. Etter en stund var det tid for forestilling.

Les mer

Æsops fabler på norsk og polsk til morsmålsdagen

Tegning av sol og skyI forbindelse med den kommende Morsmålsdagen 21. februar kan Æsops fabel "Solen og Vinden" være en fin fortelling. Fortellingen kan fortelles på flere språk, for eksempel norsk og polsk. Den kan dramatiseres og bli utgangspunkt for spennende samtaler.

W związku ze zbliżającym się Dniem Języka Ojcyzstego  21 lutego proponujemy spotkanie z bajką Ezopa "Słońce i Wiatr".

Les mer

NAFO, Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring Innholdsansvarlig: Lene Østli , E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.   - www.morsmal.no