Matematiske begreper er idéer eller tanker som finnes om tall og relasjoner mellom tallene. Ulike fag har gjerne egne ord for å beskrive tanker og aktiviteter som gjelder i faget. Matematikk har mange ord som er unik for nettopp dette faget. Addere, multiplisere, desimaltall, forholdstall, prosenter, grafer er eksempler på ord som brukes.
Nettressursen Matematikkbegreper består av hefter som inneholder matematikkbegreper på norsk og ulike morsmål med eksempler og bilder. Heftene er inndelt i kapitler etter følgende tema: Diagram, målestokk, brøk, koordinatsystem, addisjon, subtraksjon, multiplikasjon, divisjon, prosent, priser og penger og geometri.
Trykk på bildet for å komme til matematikkbegreper på tolv språk.

|
For å kunne hjelpe minoritetselever i matematikk i klasserommet trenger lærere deres å koble elevenes tidligere kunnskap og erfaringer til de nye begrepene som introduseres i undervisningen. Vi kan tenke oss at nettressursen Matematikkbegreper kan ha tre viktige funksjoner.
- En minoritetselev kan ha både kunnskap om og erfaring med et matematisk begrep på sitt morsmål, men får allikevel ikke aktivisert denne forståelsen når hun lytter til en diskusjon om matematiske problemstillinger på andrespråket. Det kan komme av at hun ikke forstår de ordene som brukes. Eleven vil da ha behov for å lærer det relevante ordforrådet på norsk. Dette for å kunne lytte til, snakke om, og lese og skrive oppgaver i matematikk på norsk. Matematikkbegreper har en slik ordbokfunksjon.
- Så vil det være situasjoner hvor eleven ikke har tidligere kunnskap om et matematisk begrep. Han eller hun trenger da konkrete, visuelle og engasjerende erfaringer som kan knyttes til matematisk forståelse og regneferdigheter. I en slik situasjon vil det kunne være lettere for eleven å bli introdusert for begrepet på sitt morsmål.
- Regneoppgaver utføres forskjellige fra land til land. Læreren bør ha et sammenlignende og anerkjennende perspektiv på dette. Ellers kan en elev fort bli forvirret og frustrert når han eller hun lærer en måte å utføre regneoppgaver på skolen, og en annen måte hjemme. Nettressursen Matematikkbegreper kan gi både lærere, foreldre og elever ny innsikt i ulike måter å utføre regneoppgaver på.
|