Mobile menu

Bildetema

Bildetema

Ordbøker på nett

LEXIN

Skolekassa

Skolekassa

Lumbrikus

Lumbrikus

Flerspråklige Verb

Flerspråklige verb

Flerspråklige fortellinger

Flerspråklige fortellinger

Flerspråklige fagressurser

Flerspråklige fagressurser

Flerspråklig matematikk

Flerspråklig matematikk

Flerspråklig materiell

Flerspråklig materiell

Sommer på Tema Morsmål

Tegning av sand, parasoll, ball og krabber og sjøstjerne ved sjøenIll: PixabayI denne artikkelen har vi samlet ulike former for læringsressurser fra morsmal.no som passer til temaet sommer. Tospråklige lærere har bidratt med å lage opplegg som kan passe til temaet. De ulike språkene tilbyr forskjellige former for ressurser som gåter, sanger, fortellinger og informasjonstekster. Noen av artiklene har lydfiler, videosnutter og utskriftsvennlige dokumenter som kan brukes som supplement. 

Les mer

Bingospill på flere språk

Bilde av BINGO-ark fra NAFOBingo: NAFOI denne atikkelen finner dere en aktivitetsbingo og en nærmiljøbingo. Bingoen består av et ark med flere bilder med tekst som er oversatt på flere språk.  Dette er en aktivitet som foresatte kan gjøre sammen med barna hjemme eller ved å gå på tur i nærmiljøet. Aktiviteten passer for store og små og fungerer aller best i samarbeid. Nærmiljøbingo kan gjøre turen spennende for store og små. Hvem roper BINGO  først?

Les mer

Vår på morsmål.no

Tegning av en løvetannIll: Svetlana VoronkovaI denne artikkelen har vi samlet ulike nettsressurser fra morsmal.no om tema vår for barnehage og skole. De ulike språkene tilbyr forskjellige tekster, sanger og oppgaver . Noen av ressursene har lydfiler, videosnutter og utskriftsvennlige dokumenter som kan brukes som supplement. 

Les mer

Plakat - Barnas rettigheter på flere språk

Illustrasjon av to barn som vifter med et flagg der det står barnas rettigheter med store bokstaver Ill: Redd Barna
På nettressursen Rettighetsslottet lærer barna om barns rettigheter gjennom tegneserier, spill, film, musikkvideoer og quiz. Barn i Norge og flere andre land i verden forteller om retten til å bli hørt, om rettferdighet og urettferdighet, og om retten til liv, trygghet og utdanning. Rettighetsslottet passer for de eldste barna i barnehagen og elever på 1.-4. trinn og undervisningsressursen er gratis. 

NAFO har i samarbeid med Redd Barna oversatt plakaten til Rettighetsslottet på flere språk. Til sammen er plakaten nå tilgjengelig på 15 språk, inkludert norske og samiske språk.

Les mer

Plakat - følelser

Barnetegning av en mann som er kjempeglad. Dette er en av følelsene i plakaten.Plakat: Hessa skoleÅ snakke om følelser er bra!

Her har vi fått en flott plakat laget av elever og lærere i Ålesund.

Elevene ved Hessa skole har laget tegningene. Under tegningene er det satt ord på følelsene på arabisk, engelsk, litauisk, norsk, polsk, russisk, somali og spansk. 

Les mer

Plakat - Kle barna riktig i vinterkulda på flere språk

Illustrasjon av rett påkledning i vinterkulden med skriftlig forklaring på arabisk
Plakat: Familiehuset
Familiehuset i bydel Gamle Oslo har oversatt gode råd om hvordan man kan kle barna riktig i kulden på ulike språk. Foreldre kan lese de gode rådene på sitt eget morsmål. Disse plakatene er fine å henge opp i barnehagen, på skolen eller å dele ut til foreldre.

 

Tema Morsmål har oversatt plakatene til flere språk med tillatelse fra Familiehuset. Klikk på det språket du ønsker plakaten på.

Les mer

Memoryspill med juleord på flere språk

Bilde av memorykort med juleordMemorykort: NAFOTema Morsmål har laget et memoryspill på flere språk. Spillet er laget med tanke på at man kan synliggjøre flere språk i barnegruppa og fungere som en naturlig arena for å høre flere språk i barnehagen og skolen. Spillet inneholder 30 ulike jule-/vinterord på norsk og et annet språk. 

Les mer

Plakater om friluftsliv på flere språk

En kvinne og en mann går på tur i skogenBilde: Norskfriluftsliv.noNorsk Friluftsliv har samlet en pakke med informasjon, inspirasjon og ressurser til det å ferdes ute i friluft. På nettsiden finnes det plakater om friluftsliv og helse på flere språk og plakater om allemannssretten på flere språk. Plakatene kan brukes i undervisning sammen med elever eller kanskje også som et tema på foreldremøter? 

 

Plakater om friluftsliv og helse på flere språklenke

lenkePlakater om allemannsretten på flere språk

 

Plakat - Retten til trygt skolemiljø på flere språk

Tegning av barn som går og oppholder seg utenfor en skoleportIll: Redd Barna
Redd barna har utviklet  en plakat med barnevennlig info til elever om deres rett til et trygt og godt skolemiljø. Plakaten har tilpasset informasjon om hva du kan gjøre hvis du ikke har det bra på skolen.  NAFO og Redd Barna har inngått et samarbeid om oversettelse og plakaten er derfor tilgjengelig for nedlastning på mange språk. Del gjerne med foreldre og elever på digitale plattformer.

 

 

 

Les mer

Memoryspill: tall og mengde

Bilde av tall- og mengdememoryMemorykort: NAFOTema Morsmål har laget et tall-memoryspill på flere språk. Spillet er laget med tanke på at man kan gjøre seg kjent med ulike tall symboler og mengder og synliggjøre flere språk i barnegruppa, mens man spiller og har det gøy.  Spillet inneholder 24 ulike kort med bilder av tall eller mengder på ulike språk og kan brukes både i barnehagen og på småskolen.

Les mer

Plakater - flerspråklighet er gull

Tegning av en jente. Fra hodet hennes kommer ord på mange språk. I en snakkeboble står det "Her er plass til mange språk".Plakat: NAFODet å kunne snakke flere språk er en rikdom for de flerspråklige barna, men at det brukes flere språk i barnehagen er en ressurs også for de barna som snakker bare ett språk. Alle kan profittere på at barnehagen har tilgang på flere språk. Når barn oppdager at det finnes et utall av måter å uttrykke det samme på, vil det ofte gjøre dem nysgjerrige og gi inspirasjon og motivasjon til å lære mer. En slik interesse er et godt utgangspunkt for videre språklig utforsking og språklæring.

Les mer

Brannvern på mange språk

Tegning av et lite, rødt hus. I vinduet står en mann som smiler og vinker. Fra pipa kommer det røyk. Tegningen er fra videoen til Norsk brannvernforening.Illustrasjon: Norsk brannvernforening"Brannsikker bolig" er en digital brosjyre som gir grunnleggende kunnskaper om brannsikkerhet i hjemmet på 35 språk. Det er Norsk brannvernforening som utvikler materialet og de har også laget en kort informasjonsfilm basert på brosjyren, tilgjengelig på noen av språkene.

Les mer

Plakater - kildekritikk på flere språk

Lenke til Plakater om kildekritikk på flere språk på ifla.orgPlakat: IFLALærerbloggen fant vi en artikkel om kildekritikk. Artikkelen inneholder lenker til plakater om kildekritikk på mange språk. Plakatene er produsert av The International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA), og kan brukes fritt. I Lærerbloggens artikkel Hvordan oppdage falske nyheter får du tips til hvordan plakatene kan brukes. Klikk på bildet eller lenken under for å komme direkte til plakatene på IFLA sine sider.

lenke til ifla.org Plakater om kildekritikk på flere språk på ifla.org 

«Hei» på flere språk

tegning av mange barn med snakkebobler med hei på flere språkIll: NAFO/ ShutterstockSi hei til barn, elever, foreldre, besteforeldre, tanter eller onkler på flere språk i løpet av dagen. Vi på NAFO har laget en plakat med ordet "hei" på flere språk. Vi har også skrevet det slik ordet uttales slik at vi alle kan uttale "hei" på flere språk. I denne artikkelen finner du en plakaten både som PFD og som PPTX. Den finnes også i tre farger.

Les mer

Plakater - verb på flere språk

tegning av barn som lekerIll: NAFO

NAFO tilbyr en plakat av barn i ulike aktiviteter, hvor det kan fylles inn verb som beskriver lek og aktivitet på ulike språk. Den kan være et utgangspunkt for samtaler der alle har mulighet til å formidle egne tanker og opplevelser.

 

Alle barn vil ha glede av å lære hva verb heter på ulike språk. Barn som ikke har tilegnet seg så mye norsk ennå, vil ha behov for støtte fra voksne for å kunne formidle seg. Her kan illustrasjoner av dagligdagse situasjoner være til inspirasjon.

Les mer

NAFO, Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring Innholdsansvarlig: Lene Østli , E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.   - www.morsmal.no