Mobile menu

Bildetema

Bildetema

Ordbøker på nett

LEXIN

Skolekassa

Skolekassa

Lumbrikus

Lumbrikus

Flerspråklige Verb

Flerspråklige verb

Flerspråklige fortellinger

Flerspråklige fortellinger

Flerspråklige fagressurser

Flerspråklige fagressurser

Flerspråklig matematikk

Flerspråklig matematikk

Flerspråklig materiell

Flerspråklig materiell

Tilbakeblikk på Tema Morsmåls fagdag

Velkommen på flere språk i flere farger

 

Den 15. oktober markerte NAFO 10-årsjubileet for nettsiden Tema Morsmål. 100 deltakere var samlet på OsloMet og det var også mulighet for å følge fagdagen online på OsloMet-tv. I salen var det samlet ansatte i barnehage og skole som til daglig jobber for inkluderende og tilrettelagt opplæring i flerspråklige og flerkulturelle barnehager og skoler.

Les mer

Tema morsmål 10 år! - En hilsen fra Bodø

Bilde av en lærer som hjelper eleverFoto: NAFOForfatteren Khaled Hosseini har skrevet så fint: «Dersom kultur var et hus, så var språk nøkkelen til inngangsdøren og alle rommene i huset».
De tospråklige lærerne i Bodø kommune blir ofte kalt for «gullnøkler» p.g.a. den jobben de gjør med våre flerspråklige elever. De åpner mange små og store dører for våre om lag 300 elever som har særskilt språkopplæring i kommunen.

Les mer

Tema Morsmål - viktig læringsressurs i Harstad

Gruppebilde sendt sammen med bursdagshilsen til Tema Morsmål fra Harstad kommuneGruppebilde sendt sammen med bursdagshilsen til Tema Morsmål fra Harstad kommuneI forbindelse med Tema Morsmåls 10-års jubileum har flere kommuner blitt invitert til å bidra i en artikkelserie om hvordan de bruker Tema Morsmål i barnehage og skole.  Først ut i denne artikkelserien er Harstad kommune. Harstad kommune er en mangeårig samarbeidskommune for NAFO.

 I Harstad kommune tilbys flerspråklige elever både tospråklig fagopplæring og morsmålsundervisning. Lærerne møtes i fagnettverk fire ganger i året der ulike temaer tas opp.

Les mer

Sunil Loona - på jobb for flerspråklige barn, elever, foreldre og lærere

TM konf 2015Foto: NAFO- TM konf 2015Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring vil sammen med samarbeidspartnere i Tema Morsmål rette oppmerksomheten mot en kjent, kjær og kunnskapsrik fagperson som nå velger å gå av med pensjon. Sunil Loona har vært prosjektleder for Tema Morsmål siden 2011, og har gjennom dette arbeidet satt ekstra fokus på flerspråklighet og morsmålets betydning.

Les mer

NAFOs nasjonale Tema Morsmål-konferanse 2017

TM SesjonFoto: NAFONAFOs sjette nasjonale Tema Morsmålskonferanse ble avholdt på Clarion Hotel Bergen Airport den 26. og 27. oktober 2017. I år var det fokus på matematikk og naturfag i skolen, og flerspråklighet og mangfold i den nye rammeplanen for barnehagen.


Både tospråklige lærere og tospråklige assistenter i skoler og barnehager og deres norskspråklige kolleger deltok på konferansen. Dette ble gjort for å dekke behovet for en helhetlig tenkning og et godt samarbeid mellom alle som er involvert i barnehagens og skolens arbeid. Tilsammen var det 330 deltagere på konferansen. Bildet over er fra en av de parallelle sesjonene. For å lese og laste ned de ulike presentasjonene, klikk på lenkene i teksten under.

Les mer

NAFOs nasjonale Tema Morsmålskonferanse 2016

StorsalenFoto: NAFONAFOs femte nasjonale Tema Morsmålskonferanse ble avholdt på Sola den 24. og 25. november 2016. Konferansen rettet seg mot tospråklige lærere og morsmålslærere i skolen, og tospråklige barnehagelærere og assistenter i barnehage. Tilsammen var det 260 deltagere på konferansen.

Les mer

Nasjonale Tema Morsmålskonferansen 2015

IMG_1208.jpgFoto: NAFODen 26. og 27. november 2015 ble NAFOs fjerde Nasjonale Tema Morsmålskonferanse avholdt på Høgskolen i Oslo og Akershus. Målgruppen for årets konferanse var tospråklige lærere, morsmålslærere, tospråklige barnehagelærere og assistenter i barnehagen. De underviser i og arbeider med ett av følgende språk:

Les mer

Tospråklige lærere i Sandnes og Porsgrunn deler erfaring

Artikkelbilde om tosp lærere FBU og peorsgrunnTospråklige lærere fra FBU og Porsgrunn kommune. Foto: privatNAFO samarbeider med mange kommuner. Tema Morsmål har blant annet språkredaksjoner både i Sandnes og Porsgrunn, samt at begge kommunene er representert i NAFOs kommunale skoleeiernettverk. Gjennom disse nettverkene åpnes det mulighet for samarbeid på tvers av fylkesgrenser. Nylig fikk Tospråklig avdeling ved Porsgrunn Voksenopplæringssenter besøk av Flerspråklig senter for Barn og Unge (FBU) i Sandnes.

Les mer

NAFOs nasjonale Tema morsmålskonferanse 2014

IMG_5340.jpgFoto: NAFONAFOs tredje nasjonale Tema Morsmålskonferanse ble avholdt i Sandnes den 20. og 21. november 2014. Årets konferanse var meget populær og deltakerlisten var fylt opp lenge før påmeldingsfristen av utgått. Konferansen rettet seg mot tospråklige lærere og morsmålslærere i skolen, tospråklige barnehagelærere og assistenter i barnehage, i tillegg til aktuelle foreldreorganisasjoner.

Konferansen ble åpnet av kommunaldirektør Kari Bente Daae, Sandnes kommune. Deretter fikk deltakerne høre vakker sang fra Trones skolekor fra Trones skole i Sandnes.

Les mer

Samarbeidskonferanse for Tema Morsmål og Tema Modersmål

IMG_0625.JPGFoto: NAFODen årlige samarbeidskonferansen mellom Tema Modersmål og Tema Morsmål ble avholdt på Hamar den 3.-5. september, med rundt 90 deltagere. Det er det 6. året redaksjonene for de svenske og norske språksidene møtes for å videreutvikle arbeidet med nettsidene. Skolelederne fra nettsidenes samarbeidende kommuner deltok også på konferansen. Tema Morsmål samarbeider med både Bergen, Larvik, Lillehammer, Porsgrunn og Sandnes kommune.

I år var fokuset blant de som jobber med grunnskolesidene å utarbeide

Les mer

Nasjonale Tema Morsmål konferanse 2013

flerspråklige_fortellinger.JPGFoto: NAFODen 28. og 29. november var over 240 deltakere samlet i Trondheim, for å delta på Tema Morsmål sin nasjonale konferanse for morsmålslærere, tospråklige lærere og tospråklige ansatte i barnehage og skole.

Konferansen ble avholdt over to dager, hvorav den første dagen var samlet i storsalen ved Rica Nidelven hotell. På konferansens andre dag var det språkvise konferanser. Tema Morsmåls egne redaksjoner avholdt konferanser i de språkene som er representert på Tema Morsmåls sine nettsider. Det var konferanse i språkene; arabisk, dari/persisk, litauisk, polsk, russisk, somalisk, thai, kurdisk sorani, tamilsk og urdu.

Les mer

Felles konferanse - Tema morsmål og Tema modersmål 2013

2013-09-05_006.jpgFoto: NAFODen femte felleskonferansen for Tema Morsmål og Tema Modersmål ble holdt i Riga i Latvia den 5. og 6. september 2013. Skolverket i Sverige, som drifter den svenske nettsiden Tema Modersmål, var hovedarrangør for årets konferanse. Til sammen deltok rundt 90 personer fra Sverige og Norge på konferansen, både redaktører og redaksjonsmedarbeidere for de ulike språkene, skoleledere fra de to nettsidenes samarbeidskommuner og ansatte fra Skolverket og NAFO.

Les mer

NAFOs nasjonale Tema morsmål- konferanse 2012

konferanse 19.11Foto: NAFODa er den nasjonale konferansen for Tema morsmål overstått. Over 500 deltagere fra hele landet var samlet i Bergen den 19. og 20. november. Både tospråklige lærere og assistenter, lærere, førskolelærere, barnehage- og skoleledere, foreldre og andre interessserte. Det var også deltagere fra Sverige og Danmark.

 

Les mer

Tema modersmål/Tema morsmål konferanse Hurdalsjøen 6. - 7. september 2012

Foto av Hurdal Hurdalsjøen Hotell og Konfransesenter ASFoto av Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)Dette er et samarbeid mellom Tema modersmål/Tema morsmål i Sverige og Norge, og i år var det Norges tur til å arrangere konferansen. Vi var på idylliske Hurdalsjøen hotell og konferansesenter, som ligger 25 minutter fra Gardermoen. Det var rundt 90 deltakere, fordelt på 60 svensker og 30 nordmenn.

Fokus på konferansen var det pedagogiske innholdet i det redaksjonene produserer og legger ut, hvordan spre informasjon og utveksle erfaringer om arbeidet, utvikle sine ferdigheter og knytte kontakter på tvers av språk og landegrenser.

Les mer

NAFO, Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring Innholdsansvarlig: Lene Østli , E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.   - www.morsmal.no